کیفیت مطالعه

کیفیت مطالعه

کیفیت مطالعه

کیفیت مطالعه

 شاید این مشکل بسیاری از دانش آموزان باشد که با وجود ساعت مطالعه خوب و کافی،تمرکز مناسب را نداشته باشند و یا اینکه به آن نتیجه ای که مد نظرشان است نرسند.در چنین شرایطی می توان حدس زد که مشکل از کیفیت مطالعه می باشد.

ارائه راهکارهایی در چند بخش برای افزایش کیفیت مطالعه به موازات کمیت آن 

بخش اول)

تغذیه و استراحت بهداشت خواب برای یک دانش آموز کنکوری مسئله بسیار مهمی است.از آنجایی که تا چند ماه دیگر قرار است صبح زود با انرژی و انگیزه بالا سر جلسه کنکور حاضر شوید و آزمون بدهید،لذا سعی کنید شب ها زودتر بخوابید تا بتوانید صبح ها زودتر از خواب بیدار شوید.خواهید دید که این مسئله چقدر روی تمرکز مطالعاتی شما تاثیر خواهد گذاشت.

 در مورد تغذیه هم احتمالا این تجربه را دارید که بعد از مصرف وعده غذایی پرحجم و سنگین، انرژی لازم برای درس خواندن را ندارید لذا سعی کنید قبل از سیر شدن دست از غذا خوردن بکشید تا هم به سلامت جسمانی خودتان کمک کنید،هم این که بتوانید سریعتر و با انرژی مناسب به برنامه درسی خود بازگردید.

بخش دوم) مکان مطالعه

 حتماً می دانید مکانی که برای درس خواندن انتخاب می کنید باید از لحاظ راحتی،سکوت،دما و... مناسب باشد.همچنین از هر عاملی که می‌تواند ایجاد حواس پرتی کند، عاری باشد.

حواس پرتی 

حواس پرتی چیزی جز تمایل ذهنتان به درگیری و فعالیت نیست. در واقع وقتی در حالت بیکاری قرار می گیرید نورون های مغز شما تحریک می شوند و این پیام عصبی را به مغز منتقل می کنند.لذا شما می توانید به مرور این قضیه را کنترل کنید که ذهنتان فقط درگیر درس خواندن باشد نه چیز دیگر.

اگر حین درس خواندن فکر های مختلف از ذهنتان عبور می کند، حتماًبه آنها اهمیت دهید و آنها را یادداشت کنید و این نکته را به خودتان یادآور شوید که در حال حاضر باید به ادامه درس خواندن بپردازید و در زمان دیگری به سراغ یادداشت هایتان خواهید رفت.عواملی هم برای حواس پرتی هستند که بیرون از ذهن شما قرار دارند.تلویزیونی که همیشه با صدای بلند روشن است،تلفن همراهی که همواره نوتیفیکیشن های شبکه های اجتماعی آن فعال است و یا حتی دیدن یک عکس که یادآور خاطراتی برایتان خواهد بود از مزاحم های بیرونی برای مطالعه شما به حساب می آیند که باید تا حد امکان از مکان مطالعه شما دور باشند.اما حواستان باشد خیلی هم دنبال شرایط ایده آل نباشید.اینکه از اعضای خانواده بخواهید که سکوت مطلق در خانه حاکم باشد دور از انصاف و تا حدی غیر ممکن است.علاوه بر این در چنین حالتی شما نسبت به شرایط ایده آل،شرطی می شوید.یعنی اینکه اگر به هر علتی یکی از المان ها ذره‌ای از حالت ایده آل فاصله بگیرند شما دیگر قادر به تمرکز نخواهید بود. بنابراین از افراط و تفریط در این زمینه دوری کنید.

ضمنا اگر برایتان فراهم است سعی کنید مکان مطالعه تان را هر چند وقت یک بار تغییر دهید تا بتوانید خود را با شرایط مختلف وفق دهید.البته حواستان باشد که جایی مثل رختخواب را به عنوان مکان مطالعه انتخاب نکنید که در این صورت کمکی به کیفیت مطالعه تان نخواهد کرد.

تکنیک تارعنکبوت

 اگر دقت کرده باشید وقتی به یک تار عنکبوت ضربه وارد می کنید، در دفعات اول و دوم این ضربه، عنکبوتِ روی تار با تکان خوردن، به این ضربه واکنش می دهد ولی با تکرار این اتفاق دیگر واکنشی از عنکبوت نخواهید دید. شماهم نسبت به عوامل مزاحم بیرونی باید از این تکنیک استفاده کنید.فرض کنید در شرایطی هستید که باد شدیدی در حال وزیدن است و گاهی از پنجره اتاق تان صدا هایی ایجاد می شود.قطعاًدر چنین شرایطی نمی توان جلوی وزیدن باد را گرفت و یا پنجره اتاق را تعویض کرد.بنابراین استفاده از تکنیک تار عنکبوت کمک کننده خواهد بود و میتوانید به مزاحم های بیرونی توجه نکنید.

 احتمالا این تجربه را داشتید که صدای حرکت عقربه‌های ساعت ممکن است برایتان آزاردهنده باشد، ولی در صورت عدم توجه به آن به طور شگفت انگیزی دیگر صدای عقربه ها را نمی شنوید.

 بخش سوم)برنامه ریزی 

سعی کنید مطالعه با تراکمی داشته باشید.منظور از تراکم،نسبت ساعت مفید مطالعه شما به کل زمانی است که برای درس خواندن اختصاص می‌دهید.دانش آموزی را تصور کنید که از ۸ صبح تا ۸ شب مشغول درس خواندن در کتابخانه می باشد ولی زمان مفید این مطالعه نهایتا ۶ یا ۷ ساعت است.چنین مطالعه ای خوب نیست.

سعی کنید به درس هایتان تنوع بدهید یعنی هر روز مثلاًسه درس اختصاصی و دو درس عمومی را در برنامه تان قرار دهید.این کار باعث می‌شود که ذهنتان از رخوت و تنبلی در بیاید.در واقع با دیدن تعداد نسبتاًبالای درس ها و مباحث،ذهنتان خودش را برای انجام کامل برنامه مورد نظر آماده می‌کند و متمرکز می شود.در برنامه ریزی درس هایتان تا حد امکان مباحث را به بخش های کوچکتر تقسیم کنید.در این صورت در هر بازه مطالعاتی حجم کمتری را می خوانید و ذهنتان راحت تر می تواند مطالب را آنالیز و تثبیت کند.

بخش چهارم)

نحوه درس خواندن در قدم اول شیوه مطالعاتی مربوط به هر درس را با سرچ اسم درس در کانال تلگرام هوشیار کنکور پیدا کنید و با دقت به آن گوش دهید.تا اینجای کار نصف راه را رفته اید اما در مورد بقیه مسیر سعی کنید که فعال درس بخوانید. یعنی اینکه موقع درس خواندن مدام از خودتان سوال بپرسید و پاسخ دهید.همانطور که قبلاًاشاره شد اجازه ندهید که ذهنتان لحظه‌ای بیکار و منحرف بشود.یا اینکه مثلا می توانید مرتب یادداشت برداری کنید و اگر توانستید فلش کارت هم تهیه کنید.با این کار می توانید بعد ها از وقت های اضافه خود برای مرور استفاده کنید.

کار دیگه ای که میتوانید انجام دهید،مرور مرتب مباحثی است که قبلاًمطالعه کردید.مثلاًمی توانید قبل از اینکه گفتار جدید زیست را مطالعه کنید یک نگاه کلی به گفتار قبلی چند روز پیش که مطالعه کردید بیندازید.یا اینکه حتی تعدادی از تست هایی که قبلاًکار کردید را مرور کنید.در این صورت یک زنجیره مطالعاتی در ذهنتان شکل می گیرد که دوام و ماندگاری بالایی دارد.

بخش پنجم)ذهنیت شما از خودتان و عملکردتان 

این را به خودتان یادآوری کنید که شما در این مسیر فقط یک رقیب دارید و آن هم خودتان هستید.لذا اگر می خواهید شرایط خودتان را با همکلاسی دیگرتان که در ظاهر شرایط بهتری نسبت به شما دارد، مقایسه کنید و مدام این مسئله را به خودتان متذکر شوید،باید بگوییم که با موفقیت تان در کنکور خداحافظی کنید.

سعی کنید به چیزهای خوب فکر کنید و به خودتان انرژی مثبت، انگیزه و اعتماد به نفس بدهید. مارگارت کوربت یک خانم آمریکایی است که در تلاش برای بهبودی بینایی شوهرش تکنیک هایی را در این زمینه معرفی کرد.که البته باعث شکایت چشم پزشکان هم شد.اما در هر حال طبق گفته این خانم انسان در بحر اندیشه های خوشایند حافظه بهتری پیدا میکند و ذهن آرام میل به یادگیری را در انسان به وجود می‌آورد.پس لطفاًکلماتی مثل نمی توانم،حال ندارم و... را استفاده نکنید.

سعی کنید برای خودتان اهداف واقع بینانه تعریف کنید.

هم هدف های بسیار کوچک مثل داشتن رشد ۱۰ درصدی در یک درس به خصوص یا اینکه برنامه درسی تان را به خوبی به پایان برسانید؛و هم هدفهای بزرگ تری که طبیعتاًدیرتر به دست می آیند و به تداوم و تلاش بیشتری نیاز دارند،را برای خودتان تعریف کنید.در این صورت شما با رسیدن به هر کدام از این اهداف،برای موفقیت در رسیدن به هدف بعدی تان مشتاق تر می شوید و در نتیجه موقع درس خواندن هر کدام از این اهداف به یک تابلوی ورود ممنوع در ذهنتان،برای جلوگیری از ورود عوامل مزاحم تبدیل می شوند.

#کیفیت#کمیت